За трюфелите
Ние непрекъснато правим иновации, като същевременно поддържаме връзката с нашата благоприятна незамърсена територия.
Намираме се в стратегическа точка, която позволява развитието на най-ценните видове трюфели.
Бял трюфел
Това е трюфелът par excellence, най-ценният и известен в цял свят със своите характеристики: интензивния аромат, който излъчва, и изключително деликатния вкус. Охро-жълт цвят, гладка “кадифена” кора и вътрешност с цвят на лешник с тънки бели жилки.
ПЕРИОД НА ЗРЕЕНЕ: от края на септември до 31 декември.
УПОТРЕБА: за предпочитане пресен, нарязан директно върху ястията, за да се насладите на целия вкус на този скъпоценен трюфел по възможно най-естествения начин.
СИМБИОТИЧНИ РАСТЕНИЯ: дъб, топола, върба, липа, леска, габър, пухест дъб, хвойна и трън.
Черен зимен трюфел
Най-ценният сред черните трюфели, известен също като черен трюфел Norcia или френски трюфел Périgord. Ароматът и сладкият му вкус го отличават от другите черни трюфели. Има груба външна повърхност (Scorza) с непрозрачен черен цвят и вътрешност с бели жилки.
РАЗМЕР: варира от големината на орех до голям портокал.
ПЕРИОД НА ЗРЕЕНЕ: от 1 декември до 15 март.
УПОТРЕБА: за предпочитане пресен и настърган директно върху ястияте. Изящна декорация, която придава специален вкус. Перфектна комбинация с прясна паста или месо.
СИМБИОТИЧНИ РАСТЕНИЯ: пуешки дъб, пух, черен дъб, лешник, липа, скална роза и черен габър.
Трюфел Бианчето
Този пролетен трюфел се счита за “малкия братовчед” на белия трюфел поради сходството им във външния вид, но те са изключително различни и ясно разпознаваеми. Има гладка, охра/оранжева кора, аромат на чесън и тъмнокафява/червена вътрешност с груби бели жилки.
ПЕРИОД НА ЗРЕЕНЕ: от 15 януари до 15 април.
УПОТРЕБА: може да се яде както суров, така и сготвен. Тъй като е надарен със силен вкус, той е отличен при приготвянето на сосове, дресинги и подправки или при приготвянето на печени меса.
СИМБИОТИЧНИ РАСТЕНИЯ: дъбове, тополи, буки, липи, лешници, върби, борове, габър, кедри, хвойна и ела.
Черен летен трюфел
Това е най-често използваният трюфел в италианската кулинарна традиция. Черната му повърхност има много брадавици и плътна кора, от която произлиза и името „Scorzone Estivo“. Има деликатен аромат и вкус, слънчев като сезона, в който расте.
ПЕРИОД НА ЗРЕЕНЕ: от 1 юни до 31 август.
УПОТРЕБА: подходящ за всякакви ястия. За предпочитане е нарязан, ако се използва суров, и настърган, ако е сготвен. Широко използван при приготвянето на желета, пълнени тестени изделия, месни рулца, сосове и подправки. Отличен дори и просто на тънки резени върху филийка пресен хляб с екстра върджин зехтин и щипка сол.
СИМБИОТИЧНИ РАСТЕНИЯ: дъбове, габъри, лешници, борове.
Почистване и съхранение
Трюфелът може да се съхранява в хладилник, в стъклен буркан или увит в абсорбираща хартия (която трябва да се сменя всеки ден). Максималното време за съхранение на бели, фини черни и бианчето трюфели е около 5/7 дни, докато при летният трюфел може да достигне 10/15 дни.
Препоръчително е да почиствате трюфела само когато решите да го използвате, за да не промените ароматите и състоянието му на свежест и компактност. За почистване на трюфела се препоръчва да използвате четка с мек косъм и малко вода. С леко разтриване трябва да се отстранят всички земни остатъци и в случай, че трюфелът има видимо гниене, е препоръчително да го отстраните с нож.
УМБРИЯ
Умбрия е зеленото сърце на Италия: нейната територия е пълна с паркове, защитени територии и зони с натуралистичен интерес, подходящи за откривателски и приключенски обиколки.
Благодарение на залесената си и хълмиста повърхност, тя е запазила ценни трюфели от много разновидности от векове. Флора, фауна, водни пътища, езера и геоложки слоеве, всички елементи, които представляват същността на този уникален регион в света.
Абонирай се за нашия трюфел бюлетин
Получавай ексклузивни оферти и намаления, както и идеи за вкусни и бързи рецепти директно в твоята поща.